Xeno oestrogenen; DE nep hormonen die je hormoonhuishouding schaden


Xeno-oestrogenen -> oestrogeendominantie = hormonale disbalans


Xeno-oestrogenen DE nep hormonen die je hormoonhuishouding schaden? Absoluut! Maar wat zijn xeno-oestrogenen nu eigenlijk?


Xeno-oestrogenen zijn geen echte hormonen, maar worden door het lichaam herkend als hormonen. Ze worden ook wel pseudo- of nep-hormonen genoemd. Het zijn stoffen in het milieu met een sterke oestrogeen-achtige werking, afkomstig uit de petrochemische industrie. Ze kunnen moeilijk door onze lever worden afgebroken en bij een overmaat krijgt ons lichaam te maken met een oestrogeenoverschot.


Overtollige oestrogenen stapelen zich vervolgens op in vetweefsels  zoals je borsten, je hersenen, voortplantingsorganen en lever. Dit met alle gevolgen van dien. Veel van onze huidige hormonale klachten zijn het gevolg van ‘oestrogeendominantie’.
 

Voor een goede fysieke en mentale gezondheid is de juiste hormoonbalans erg belangrijk. Deze balans is moeilijk te handhaven bij zoveel xeno-oestrogenen die je lichaam uit balans kunnen brengen. De belangrijkste balans die wordt verstoord in ons lichaam is oestrogeen ten opzichte van progesteron. Als er sprake is van teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron, dan spreken we van oestrogeendominantie.


In onze huidige wereld worden we omringd door meer dan 80.000 chemicaliën. Deze chemicaliën betreden ons lichaam via onze voeding, onze huid en onze longen en doen zich in ons lichaam voor als xeno-oestrogenen.


Stop nu even met lezen en sta hier heel even bij stil. 80.000? Ja, meer dan 80.000 zelfs.
Het is zelfs zo de spuigaten uitgelopen dat men geen zicht meer heeft op de exacte hoeveelheid ervan. En het meest ongelooflijke van dit alles is dat deze chemicaliën dermate in ons leven geïntegreerd zijn dat het de normaalste zaak van de wereld is geworden.


GEVOLGEN VAN OESTROGEEN DOMINANTIE

Oestrogeen heeft een celdelende werking in je lichaam. Zo zorgen oestrogenen voor de groei van je borsten en heupen tijdens de puberteit. Maar als er sprake is van oestrogeendominantie kunnen er tal van klachten ontstaan.
De belangrijkste en meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, vocht vasthouden, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, opgeblazen gevoel, depressie, endometriose, vleesbomen, slecht functionerende schildklier, laag libido, borstkanker, borstcysten, fibromyalgie en baarmoederkanker.
Tevens zijn xeno oestrogenen dé oorzaak van een steeds vroeger optredende menarche (eerste menstruatie bij meisjes).


EEN OPSOMMING VAN BEKENDE XENO-OESTROGENEN

 • Pesticiden, herbiciden, dioxine (vet van niet biologische zuivel vlees en vis), PCB’s (verf en lijm).
 • Ftalaten in plastic, dit zijn de zogeheten ‘weekmakers’. De stoffen uit plastic die in verband worden gebracht met ontregeling van onze hormonen zijn: alkylphenolen, bisphenolen zoals bisphenol-A (BPA.
 • Parabenen worden veel gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn vooral effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën. Deze stof komt ook voor in cosmeticaproducten als shampoo, handcrème, massageolie, zonnebrandcrème, lippenbalsem, douchegel, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen.
 • Zware metalen als kwik, lood, cadmium, chloor, broom. HFCS ofwel glucose-fructose siroop, wat tegenwoordig gebruikt wordt als vervanger van ‘gewone suiker’, kan heel veel kwik bevatten.
 • Siliconen, verwerkt in allerlei huishoudelijke artikelen, cosmetica maar ook in implantaten. Lekkende implantaten kunnen voor xeno-oestrogenen zorgen.
 • Synthetische hormonen, zoals de hormonen uit de anticonceptiepil
 • De vulling van een push-up bh
 • Kleding


NOTE: Deze lijst is niet volledig. Het geeft echter wel inzicht via welke factoren xeno-oestrogenen je wereld betreden.


WAT JE ZELF KUNT DOEN TEGEN XENO-OESTROGENEN

Het is door onze Westerse wereld niet mogelijk om xeno-oestrogenen volledig te vermijden. Toch kunnen onderstaande keuzes je helpen om er minder van binnen te krijgen:

 1. Kies zoveel mogelijk voor biologische en natuurlijke voeding. Eet mager vlees/magere vis en minder vetrijke dierlijke producten zodat je minder dioxines binnenkrijgt. Ook bij dieren slaat de overmaat aan xeno-oestrogenen zich voornamelijk op in vet en dus eet jij dit weer via je voeding.
 2. Als je niet voor biologische groenten/fruit kiest, raad ik je aan de dirty dozen list aan te houden. Het schillen/wassen van je groentes/fruit maakt weinig verschil.
 3. Bewaar zo weinig mogelijk van je voeding in plastic, maar kies liever voor RVS, glas aardewerk etc. Laat je eten in ieder geval goed afkoelen als je het in plastic bewaart.
 4. Warm je eten en drinken nooit op in plastic. Drink ook geen hete koffie of thee uit plastic bekertjes!
 5. Gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Of het nu om haarverf, bodylotion, deodorant of shampoo gaat, er zijn steeds meer natuurlijke/biologische en betaalbare alternatieven. Nog leuker; maak je deodorant zelf. Klik hier voor het recept!
 6. Gebruik natuurlijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Er zijn volop merken zonder een overvloed aan schadelijke stoffen.
  6.1. De wijze les van Jes: vermijd de dure biologische wasmiddelen in de supermarkt en bestel online! Deze wasnootjes zijn een echte aanrader!
 7. Kies altijd voor voedsel uit glas in plaats van blik. Blik bevat aan de binnenkant een coating die ook BPA (bisphenol A) bevat. Dit geldt overigens ook voor pakken soep, frisdrank etc.
 8. Gebruik alleen luchtverfrissers en geurkaarsen met uitsluitend natuurlijke aromatische oliën.
 9. Neem je eigen stoffen tas mee als je boodschappen gaat doen zodat je geen plastic tasje in de winkel hoeft te vragen.

Sta je versteld van al deze informatie en loopt je hoofd nu echt over? Simpelweg omdat je ook bewuster wilt leven maar het je ontbreekt aan financiële middelen?
De laatste wijze les van Jes is dan ook als volgt; begin met het elimineren van één product tegelijkertijd.

Het begint allemaal bij bewustwording. De rest komt later wel. Echt waar…


BRONNEN
https://holistik.nl/karlijn-hoebe-xeno-oestrogenen/
THE NATIVE FEMININE

Logo page loading

Geen reactie's

Geef een reactie